nasa-prica
cs - 2
vinograd-tlo
muskat_zuti
merlot

Vinarstvo Prović mala je vinarija iz Opuzena, na području vinogorja Neretva, smještena u srcu delte rijeke Neretve. To je obiteljski posao koji vodimo uz mali obiteljski hotel Merlot čime nudimo zaokruženu ponudu doživljaja regije. Opuzen je pored kojega
se od Neretve odvaja rukavac Male Neretve. Naši se vinogradi nalaze 2 kilometra od ušća Male Neretve, na ravnom terenu, okupani suncem gotovo čitavu godinu. Tlo je u ne tako davna vremena oduzeto od mora i odlikuje ga izrazita mineralnost. Još i danas,
ako se malo dublje zagrebe u zemlju, mogu se pronaći ljuskice školjaka kao suvenir na neka minula vremena.

Osim mora i morskih fosila, terroir je osobito oblikovala Neretva svojim nanosima s hercegovačkih planina stvorivši tako plodni humus, koji je sličniji tlu u Bordeaxu ili u dolini Rajne, nego onome u dalmatinskom okruženju Delte. Upravo to stvara posebne
uvjete za sadnju vinove loze. Uzgajamo merlot, cabernet sauvignon, muškat žuti, a ujedno smo prvi vinari koji su zasadili nasade chardonnaya na jugu Hrvatske. Vinarstvo je za nas filozofija života i vjerujemo da je dobro vino rezultat velikog truda,
rada, pažljive njege i ljubavi. To je duša vina.

[/vc_row]
vinogradi
Mala neretva
usce_male_neretve
KARTA copy

Klima u delti Neretve je sredozemna, sa suhim, vrućim ljetima dok su zime blage i kišne. Tijekom godine imamo prosječno 2700 sunčanih sati, a magla nije česta pojava. Srednja godišnja temperatura iznosi 15,7°C. Sa sjeverne, sjeveroistočne i južne strane
delta je okružena brdima pa je u gornjem području otvorena prema prodiranju suhih vjetrova ljeti, a hladnih zimi i u proljeće. Područje je pod izrazitim utjecajem mora sa zapadne strane: u jesen se more polagano hladi, oslobađa toplinu i time produžuje
ljeto, a u proljeće je obrnuto, ohlađeno more spriječava zagrijavanje zraka iznad kopna. Prosječna godišnja količina padalina iznosi 1300 mm, od čega 65-75% padne tijekom zime.

Premda vino proizvodimo još od ’80. godina prošlog stoljeća, prvi vlastiti nasad smo zasadili 2002. godine, a posljednji, i to onaj muškata žutog, zasađen je 2014. godine. Merlot, a osobito Cabernet Sauvignon sađeni su ovdje još kada je Poljoprivredno
Industrijski Kombinat Neretva bio žila kucavica regije. Tada je i Caberent Sauvginon bio perjanica poduzeća, a mi smo stoga znali da je naše tlo pogodno za sadnju navedenih sorti. Chardonnay je, pak, bio eksperiment inspiriran pričom o Chardonnayu Miljenka
Grgića i slijepim kušanjem u Francuskoj 1976.g. Tada smo zasadili prve nasade te sorte na jugu Hrvatske. Nakon izvrsnih rezultata i podneska upućenog Ministarstvu poljoprivrede, chardonnay je uvršten na popis preporučenih sorti za sadnju u Neretvi.

[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

nasa-vina
mc

Naša bordoška kupaža s desne obale sastoji se od 65% merlota i 35% cabernet sauvignona. Sorte se zasebno vinificiraju, a odležavanje u drvu traje 15 mjeseci i zatim sljubljivanje u inoxu još 5 mjeseci. Koristimo slavonski hrast te kombiniramo nove i stare
barrique bačve. MC je terrorisko vino, zagasite rubinske boje, s aromama tamnog bobičastog voća, tamne čokolade i zemljanih nota, a istovremeno mekanog, zaokruženog okusa. Trenutačno dostupno: MC2010

md

MODRIČ, MC Reserva je kupaža merlota (65%) i cabernet sauvignona (35%), odležana u hrastovim bačvama 24 mjeseca. Samo najbolje godine njegujemo kao Reservu, a 2011 je jedna od njih. Vino je duboke, tamno rubinske boje, izraženih zemljanih nota, uz arome
tamnog, kuhanog bobičastog voća. Preporučamo ga ozračiti prije kušanja te poslužiti na temperaturi od oko 18 °C. Trenutačno dostupno: MODRIČ – MerlotCabernetSauvignon 2011, Reserva

ch

Chardonnay je naše brand vino po kojem smo postali prepoznati širom Hrvatske. Zanimljivo je da ga uvijek beremo u drugoj polovici kolovoza, uz pažljivo vrenje na niskim temperaturama te primjenu metode suhog leda pri vinifikaciji radimo ga u inox tankovima.
Međutim dio vina odležavamo na finim kvascima u malim hrastovim bačvama. Chardonnay odlikuju medaste arome te one zrele jabuke, banane i ananasa. To je vino snažnog tijela, zlatno žute boje, izražene mineralnosti, ali i mekanog, maslastog okusa. Najbolje
ga je konzumirati ohlađenog na 12-14°C kako bi mu sve arome došle do izražaja. CH 2015 – očekivani izlazak na tržište: ožujak 2016.* *Berba 2013 je rasprodana, a 2014 nije buteljirana

mcb

Livija je novost u našoj ponudi, vino napravljeno od autohtone sorte zlatarice koja je jedan od roditelja pošipa s Korčule (uz bratkovinu bijelu), a zadržala se pretežito u vinogradima oko Vrgorca i Neretve. LIVIJA 2015 naša je prvi iskorak u svijet autohtonih
sorti i to je monosortno vino te rijetkost na tržištu. Ona je zavodljivo svježe vino, jako lijepe aromatike, lagano te idealno kao ljetno osvježenje sa ili bez hrane. Livija, Zlatarica 2015 – očekivani izlazak na tržište: ožujak 2016.

PRONAĐITE NAS

Hotel Merlot Opuzen – Vivat fina vina Zagreb – Basement Wine Bar Zagreb – Cheese Bar Zagreb

Hotel Tamaris Tučepi – Restoran Nautica Makarska – Pivnica Pivac Makarska – Restoran Riva Makarska

[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

upoznajte-nas
[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

kontakt
logo_dark

Podgradina 179/1
HR 20355 Opuzen
T: +38520410600
F: +38520672385
info@vinarstvo-provic.hr
Facebook.com/vinarstvo-provic

degustacija
facebook_icon
[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

IME

EMAIL

PORUKA

dojmovi

“Fantastična vina, izvrsna, autentična, neretvanska spiza i veseli ljudi, koji vam pričaju svoju priču!”

Niko Grubišić

DSC_4262
__Vinski podrum (9)
Vinski podrum (3)
Vinski podrum (7)
zeleni_grozd

BAČVA IZ MERLOTA

Bačvu je sklopio pradida Šimun Prović, podno smokve u staroj kući u Pižinovcu, pored neretvanskog vrila. Ali koja su to lica što izranjaju iz drevne bačve u Merlotu njegovih potomaka? Učinilo mi se da šapću ovinjenima. Ali u vinu se sakrio privid. Nisu
upisana na toj bačvi slova nama znanog pisma, drugi su to brojevi i imena. Samo plašt tanina, od čaše do čaše. A svi su obrisi na hrastu i kovini tek sjećanje na plovidbu po crvenom i zlatnom moru. Ne želi bačva zapamtiti nas, već prvi grozd, koji se
izlio u svoju drvenu i oksidiranu palaču. Nama nudi tek oluje u uzburkanom peharu.

Veljko Barbieri